Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-08-11

Här sitter jag

Nu vet man vem och vad man är. Jag anpassar mig.

Läste ett kåseri av en nybakad som med två kompisar tågluffat i tre veckor i Europa. Mycket lärorikt. Och kontentan lyder så här: ”.. det har förstärkt min uppfattning om att den som håller sig kvar i hemtrakterna hela livet automatiskt kommer att bli inskränkt och fördomsfull”.

Jag ställer mig omedelbart in i ledet. Här i kökskammaren på Nyland föddes jag för 88 år och sju månader sedan (idag) och jag sitter fortfarande kvar inskränkt och fördomsfull. Livet har gestaltat sig så.

När jag gick i klass fyra så ville fröken Alva att jag skulle söka läroverket och vandra fram till kantor och lärare. Men jag sa nej. Jag hade varken läslust eller läshuvud för den vandringen. Jag ville ner till morbror Pelle i smedjan. ”Han får göra som han vill”, sa föräldrarna. Det blev bonderedskap, sparkstöttingar, svetsning och hammarslag samt cyklar för reparationer och försäljning. Under den här tiden greps jag av skrivklåda och skrev med kulspetspenna på kontobokspapper krönikor till både Bollnäs Tidning, Söderhamns Tidning och Kuriren.

En höstkväll ringde PW Häger och frågade om jag ville börja på BT. Eftersom vinntern nalkades med snö och kyla i smedjan nappade jag på. Efter en tid kom anbud från Hudiksvallsposten och sedan ST i sju år. Då kom jag över till Kuriren och där blev jag i 30 år tills jag steg upp på pensionärstaburetten.

Visst har man blivit inskränkt och fördomsfull. Jag är medveten.

Fast bara stillasittande har jag inte varit, även om jag inte tågluffat. Lite plock bara. För Kuriren fick jag åka till USA, jag har varit i Israel två gånger, jag har varit i Egypten och bland annat krupit ner till Cheopspyramidens gravkammare medan HON föredrog att rida kamel. Från Sinai berg har jag skådat soluppgången.

En resa till Kanada har jag också hunnit med och i USA besökt skidmetropolen Lake Placid där jag vandrat på ”skogstäkten” som fungerat som olympiastadion för skidor. Jag har trampat både Österrike och Frankrike under mina fötter och jag gjort sång- och musikresor i Norge och Finland.

Det här låter som skryt alltsammans. Näej, det är bara en liten redovisning över att man kan skutta omkring lite grand på klotet och ändå vara inskränkt och fördomsfull. För i det skrået håller jag mig fortfarande. Man ska inte spela, man ska vara ärlig.

Och det hade inte blivit något om jag varit allena. Nu är det HON som sett till att jag fått lite rull under fötterna. För HON älskar vyerna. Jag är trög och sitter gärna hemma, inskränkt och fördomsfull. Men Gud har varit god!

Fotnot: Inskränkt betyder begränsad, dum, enfaldig, ensidig, trångsynt, enkelspårig, insnöad, dumdryg och snorkig.

Dagens korn

Det är inte bara åsnan som stannar
när morötterna tar slut.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster