Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-11-08

Jobb ska höras

Sommaren har satt punkt och dragit papperet ur maskinen. Så skriver en av de Store i en av de Stora. Det är en bra bild, så jag lånar den. Hade jag haft något vett i skallen så skulle jag ju ha hittat på den själv. Men nu är jag för sent ute.

Papperet ur maskinen. Det begriper inte dagens unga släkte. Vilket papper och vilken maskin? Jo, det är en maskin som man knackar på, och har man då satt ett papper i maskinen så kan det bli en text. Om det finns ett färgband i den. Det är inte alltid så. Det är ont om färgband i dagsläget.

För en tid sedan läste jag i en stor veckotidning en spalt där folk önskar hjälp. Nu var det visst en doktorinna i en stad i Hälsingland som var rådlös för hon kunde inte få tag på något färgband. Sådana antikviteter förs inte i 2010-års boddiskar.

Men hemma hos FYNG fanns det. Jag kom över dem när tiden var sådan att alla färgband höll på att försvinna. Jag hann lägga beslag på ett litet lager, och jag skickade ett till doktorinnan. Och ni ska tro att hon blev glad och skrev ett hjärtligt brev, så vi höll på att bli bekanta på köpet. Färgbandet hade fungerat.

I den där maskinen som HON hamrar på behövs inga färgband. Det är någon form av besparingsåtgärd som följd av nutidens uppfinningar. Vem vet, får uppfinnarna härja som dom vill så blir väl de där maskinerna överflödiga och barnbarnsbarnen skrattar åt dem.

Jag tycker om skrivmaskinsknatter. När jag arbetar vid min Facit privat och HON vid maskineriet bakom min rygg, så verkar det som om det är bara jag som jobbar. Jobb som utförs ska höras.

Gamla tidens skribenter fäste världshändelserna på pränt så det hördes. Skrivmaskinen var central i skribentlivet. När journalisterna gick hem efter sina dagsverken med knattret ringande i öronen, då var de (vi) medvetna om att de (vi) gjort någon nytta. Musiken hängde kvar som tinnitus.

Men tänk vad många gånger man fått x-a över. Och när det blev för många x och arket var nedlusat med x så ryckte man ur arket och knölade ihop det och skickade det i papperskorgen. Sen var det att börja på ny kula. Frågan var bara vad man hade skrivit på papperskorgens samling.

En av de gamla skribenterna hade en pappajournalist som skrev på en Halda. Han jobbade jämt, och sonen somnade vid skrivmaskinens knatter. Han tycker synd om dagens barn för de får somna till datorernas tystnad. Kan det bli någon skön sömn det?

Vilka reflektioner! Dumma eller intelligenta? Vara hur det vill, men knackandet på Facit privat har nu fyllt arket. Nu ska HON ge det mera liv. Därmed inte sagt att Kurirens läsare behöver läsa pladdret. Mitt grubbel behöver inte innebära läsarnas tvång. Sov gott medan datorn jobbar.

Dagens korn

För en journalist är en människa
en nyhet inslagen i hud.

Fred Allen

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster