Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-10-06

Tack Lena Maria

-Det berör mig verkligen. Är det någon gång jag fäller en tår så är det i kväll.

Orden var Ingvar Oldsbergs när han satt i tv med sångfågeln Lena Maria Klingvall.

Det var nog tårar i många ögonvrår runt om i Sverige den där kvällen när den ”okända” gästen slog igenom. Okänd för många, men välkänd inom svensk kristenhet.

Nu har hon på ett synnerligen hälsosamt sätt brutit igenom vallen och visar att även kristna artister kan ha något att ge svenska folket genom tv-tittande.

Hennes kristna tro kom inte fram så tydligt i programmet, men hon bekänner i andra sammanhang att ”tron påverkar hela mitt liv, hur jag tänker och tycker, det är min största energikraft att jag är älskad av Gud”, är hennes vittnesbörd.

Okänd är hon ingalunda i våra bygder. Ödmjukt kan jag bekänna med en lätt travestering av en gammal sång att ”hon är ingen främling för mig”.

Tisdagen den 11 april 2000 var Lena Maria Klingvall gäst i Kungsgårdens missionshus. Där trivdes hon tillsammans med 140 personer. Hennes entré var närmast chockerande för oss som aldrig sett henne och hennes hanterande av kroppen, utan armar och med ett och ett halvt ben.

Hon satte sig bakom arbetsbordet. Det första hon gjorde var att plocka fram väskan med ”redskap” och så sminkade hon sig. Med fötterna! Då blev den ”okända” Lena Maria bekant med norralaborna. Och publiken greps av generositet och lade 6300 kronor i kollektboxarna till ett välgörande ändamål. Dagen efter var hon i Vågbroskolan och showade inför häpna elever.

Jag hade också nöjet att äta middag tillsammans med Lena Maria. När vi satte oss till bords greps man av känslan att man ville hjälpa till. Hur skulle hon utan armar kunna få i sig maten? Jag kände mig nästan tafatt när jag med mina båda armar och händer såg till att maten kom dit den skulle och hon lika geschwint hanterade redskapen med fötterna och mättade sin mage.

Så fick jag också vara chaufför åt Lena Maria till tåget. Hur gick det till då? Ja, vi vet hur hon svarade på Oldsbergs fråga ”hur kommer du in i bilen”? ”Jag öppnar med dörrhandtaget”.

När hon skulle stiga ombord på tåget med sitt pick och pack var konduktören lite motsträvig. Men han mjuknade till när hon gav beskedet ”jag är utan armar”. Så hon fick hjälp med väskorna.

Det var den okända Lena Maria Klingvall som hela Sverige blev bekant med och blev gripna av lördagen den 25 september 2010.

Tack vare ett tv-inslag som kanske bröt ny tv-mark för vanliga människor.

Dagens korn

Man måste bli den man är
så mycket som möjligt.

Tua Forsström

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster