Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-10-20

Professorer kan

Det finns folk till allting. Bland annat professorer som kan syssla med de mest förunderliga saker.

Vi har haft trevligt främmande över helgen. Det var Eskil och Sylvia från Gävle. Trevliga människor som det går bra att trivas med. Åtminstone en stund. Vi befinner oss också så att säga på samma våglängd. Men nu har de åkt hem så jag vågar säga som jag tycker.

Dom hade bråttom hem. Hade angelägnare saker att ägna sig åt. Dom skulle få besök av en professor. Och då kom vi förstås i skymundan. En professor är alltid en professor. Inga småsaker. En sådan skulle Eskil och Sylvia få besök av. Och vilket ärende. Dom hade aldrig haft en sådan herre på gårdstomten tidigare.

Professorn är från Göteborg. Han har gjort en runda i Sveriges alla övriga landskap. Nu skulle han lägga Gästrikland under sina fötter. Och det äkta parets gårdstomt i synnerhet. Vad gällde det?

Jo, professorn håller på att forska i maskar, som han skär sönder och dissekerar. Och nu hade han fått i skallen att hemma på gården i mullen hos Eskil och Sylvia är maskarna av en speciell beskaffenhet. De är värda att beskäras till nytta för den framtida vetenskapen.

Så sedan de ätit sig mätta så lämnade de oss, och när det här läses så torde gästrikemaskarna ha stigit i värde för vetenskapen.

Ja, underliga äro professorernas vägar. Sylvia kunde också berätta om en annan professor som avdelats för en speciell forskning i Medelhavet. Det gällde en fisksort som lägger rommen bakom ”örat”, och vad det skulle ha för betydelse i sammanhanget.

Det finns märkliga människor som kan ägna sig åt till synes underliga forskningar. En annan person berättade om en docent i Härnösand som doktorerat på en antilopmuskel från Köpenhamns zoo. Berättaren underströk det hela med att det så där i allmänhet var han en kufisk person. Så docent han var.

Efter de här underligheterna kan vi flytta oss till lite mera mänskliga ”grodor”. Sådana som kan smyga sig in i tidningarnas textsammanhang.

  • I Norra Halland löd en rubrik ”Mordbrand i Hammerö var anlagd”.
  • I tidningen Hela Gotland stod det ”En man i 80-årsåldern hittades i går kväll drunknad i hamnen på norra Gotland. Dödsorsaken är okänd”.
  • I en rubrik kunde läsas: ”Något lägre potatisskörd i år”. Vän av ordning undrar om potatisskörden kan vara djupare än den gängse.

Dagens korn

Framgång har gjort
många män misslyckade.

Cindy Adams

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster