Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-11-03

Tiden är 16 – inte 4

Ur led är tiden. Radiofolket hänger inte med.

Kan någon begripa varför de ska vara så gammalmodiga att de kör med tidsangivelser som hörde stenåldern till. De envisas med klockan 5 istället för 17 och 9 istället för 21. Detta bara som ett exempel på hur det kan ställa till det.

Jag har en god vän. Jaa flera. Men den här kan vi kalla för Olle. Saken jag tänker berätta kunde lika gärna handlat om mig själv.

Olle hade gått och lagt sig. Han låg och lyssnade på kvällsradion. Programledaren gjorde reklam för en senare sändning. Ett program som var som på beställning för Olle. Det måste han absolut pricka in.

Programledaren angav sändningstiden till klockan 4. Olle ställde ringningen på en kvart i, vände sig mot väggen och sussade in i trygghet att väckaruret skulle sköta sig.

Vi ett ihållande plirrrrr vaknade Olle. Mornade till sig och väntade med spänning. Ute var det förstås nattmörkt. Klockan gick och tiden med den. Det var bara skval. När uret pickat över halv 5 gav han upp. En ny arbetsdag väntade så Olle tog minuterna i akt och halvsussade en stund. Eller ska man säga att han slumrade till i ilska.

Nu skulle det, så att säga i dagsljuset, visa sig att det där programmet kom klockan 4 på eftermiddagen. Tänk om den arma radioprataren hade varit tidstrogen hade han ju sagt klockan 16 istället för 4.

Visst är det märkligt. Under många år har vi kört med tidsangivelser mellan klockan 13 och 24. Så har på senare tid kulturens bärare, som radion väl anser sig vara, halkat tillbaka till medeltiden.

Nu ska jag låna ett uttryck av Jan Myrdal: ”Om detta har jag skrivit förr”.

När jag var lillpojke och inte tiderna 17 och 21 osv användes så officiellt men började att tränga fram, kom en kringvandrande ”gårdfarihandlare” i siffror och agerade siffertryckare i uren.

Jag kommer ihåg att han hade mottagning uppe i morbror Lars kammare där han plockade upp sitt förråd av trycksaker. Med speciella siffror och en röd färg dekorerades urtavlorna. Innanför ettan trycktes 13 och så vidare runt urtavlan upp till 24 under tolvan.

Det tog väl kanske sin tid att bli hemma med nymodigheten, men de röda siffrorna var ett gott stöd. Och när visselpipan vid Slammorfors blåste kväller så visste klockägarna med röda siffror att tiden var inte 5 utan 17, och gubbarna gränslade cyklarna och for hem.

Sen vaknade de till en ny arbetsdag, men då visade inte klockan 19 utan 7.

Folket på radion kan sluta med sitt gammalmodiga klockan 4 och istället vara moderna och säga klockan 16. Då behöver inte Olle väckas och bli arg.

Dagens korn

Det är bara det moderna
som kan bli gammalmodigt.

Oscar Wilde

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster