Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-12-01

Spola och minnas

Det händer ibland. Häromdagen hände det igen.

En och annan säger ett uppmuntrande ord över den där spalten. Och till och med tackar. Det nu aktuella tillfället gällde en dam, vi kan kalla henne för Ingrid, snäll, rar och timid. För en del år sedan gick hon i smideskurs för mig.

Hon dök på mig och tackade. ”Den där får du inte sluta med”, sa hon. Jag sa som det var och är. Om någon vecka når jag en milstolpe…

Och så deklarerade hon: ”Jag rycker åt mig tidningen och så sätter jag mig på toan och läser spalten.”

Säger inte det klassen? Rätt läsning i rätt rum!

Det här med toan leder tankarna till Sven någonstans ute i landet. Han kände en viss fasa för toaletter. Han kunde inte spola. För det måste man ju göra på toaletter. Sven var rädd för det där ljudet vid spolning. När han utfört sitt ärende lämnade han toan och mamma eller pappa fick spola.

Så småningom växte Sven till sig och flyttade in i egen lägenhet. Problemet löstes med att mamma måste spola. Sven skaffade sig småningom en fru som fick ta över uppgiften. Sven kunde inte lära sig trycka på knappen. Ljudet avskräckte.

Näej, nu tar vi något annat. Något där man slipper trycka på knappar.

Det händer ibland att folk säger åt mig: ”Du borde skriva ner dina minnen”. Dom tror att jag minns så mycket. Det är fel. Jag har glömt det mesta. Det är bara det jag skriver om som finns kvar. Fast det är svårt att plocka fram det.

Jag tänker på Torgny Lindgren. Han har knackat ihop över 20 böcker. Nu kom bokförläggaren på honom och sa: ”Du borde skriva ner dina minnen”. Och Lindgren svarade: ”Det kan jag inte. Jag har inga minnen”.

Ändå blev det en bok på hela 213 sidor. Somt lite torrt. Somt mycket humoristiskt.

För egen del instämmer jag i vad den gamle mannen sa, som hemsöktes av den fine radiomannen Lars Madsén. Lars menade att ”farbror som är så gammal och upplevt så mycket har väl många minnen att berätta”.

Och den gamle mannen svarade: ”Jaa, nock har jag fälle dä, men öcken kömmer ihög döm”.

Klokt sagt av den gamle. Få se, jag ska väl tänka över om det dyker upp något minne till nästa krönika, så åtminstone Ingrid har något att läsa då hon smiter in på toan.

Dagens korn

Ungdomen lever på hoppet,
ålderdomen på minnen.

Svenskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster